×

Gibraltar = Storbritannia på Solkysten

Mange som er på ferie på Solkysten, eller som bor der kortere eller lengre perioder, tar en tur innom Gibraltar. Noen synes det kan være litt pussig å plutselig få en følelse av å befinne seg på britisk jord og betale med pund – selv om temperaturen sier Solkysten.

Denne klippen, ved innseilingen til Middelhavet, sies å ha vært bebodd av menneskelignende skapninger for 50.000 år siden. Men noe fart i sakene ble det ikke før den arabiske feltherren Tarik gikk på land her i 711 og ga klippen navnet «Gebel Tarik» (Tariks klippe), noe som i ettertiden er blitt forvansket til «Gibraltar». Klippen heter også  «Mons Calpe», noe som betyr «det hule fjellet». Dette antyder at det finnes masser av huler i klippen, ja minst 150, der de første menneskene kunne bo.

Romerne anså «Mons Calpe» for å være den ene av Herkules sine «søyler», søylene som markerer inn- eller utseilingen til Middelhavet. I romertiden var det her man forlot den kjente verden, og på den andre siden av søylene lå det store ukjente Atlanterhavet som ingen kjente utstrekningen på. På den marokkanske siden i syd ligger den andre «søylen»: «Jebel Musa».

Engelskmennene dukket ikke opp her før i 1703 da de sammen med hollenderne tok innersvingen på spanjolene som var opptatt med den spanske arvefølgekrigen. Da de var ferdige med å krige etter fredsslutningen i Utrecht i 1713 måtte spanjolene avstå klippen til Storbritannia «forever». Spanjolene har i årene etterpå gjort utallige forsøk på å vinne klippen tilbake. Hittil uten å lykkes.

Main Street i Gibraltar

Main Street i Gibraltar

Gibraltar har i dag et utstrakt selvstyre. I 2002 stemte de 30.000 innbyggerne på klippen for å forbli under britisk overherredømme. Så spanjolene må fortsatt se langt etter å innlemme den som en del av spansk territorium.

Innbyggerne på enklaven er svært velstående. En leilighet i Gibraltar koster mellom 400.000-500.00£. Tilsvarende på den spanske siden av grensen koster 100.000 – 200.000€. Hver dag krysser 12.000 spanjoler grensen for å gå på jobb. De fleste jobber innen turisme og servicenæring. Gibraltar er frihandelsområde fritatt for skatt og moms. Det gjør både alkohol, sigaretter, luksusartikler og elektronikk svært billig.

Alle nordmenn som vil inn i Gibraltar må vise gyldig pass ved grensepassering. Den foregår tvers over flyplassen, så bli ikke forbauset om du må vente mens fly lander eller tar av. Parkering i Gibraltar er kun for lommekjente, om du ikke får plass i p-huset i Ocean City ved havnen. Mange dagsbesøkende setter derfor fra seg bilen i grensebyen La Linea de Concepción og spaserer over grensen. Da kommer du inn i sentrum via «Landgate», som en gang var den eneste porten inn i Gibraltar.

Når du kommer ut av tunellen i Landgate er du på det store torget. Fortsett gjerne opp i Main Street hvor du finner mange «engelske butikker» som for eksempel Marks & Spencer. Her er det liv og røre hele dagen, og de lave prisene drar en stadig strøm av tilreisende inn i gaten.

«The Rock» er spennende å utforske, og du finner haugevis av taxisjåfører som for «a fixed price» kjører deg hvor du vil rundt på steinen. Her er det bratt og smalt å kjøre. Når du kommer opp i høyden har du flott utsikt vestover mot Gibraltar-bukten og Algeciras. Fortsetter du inn i «The Nature Reserve» og  «The Upper Rock» kan du fra «Jew’s Point» se ut over sundet mot Afrika. Det ligger ofte mye varmedis i området, så det er ikke sikkert du kan se over sundet.

Mediterrean Steps

Mediterrean Steps

Er du sprek kan du fra «Jew’s Point» spasere langs stien «Mediterranean steps  som er en vill og bratt gangvei langs klippens sydside. Dette er absolutt ikke å anbefale for folk med gangbesvær og/eller høydeskrekk. Mange snur. Da kan du ta den andre veien opp til «St. Michael’s Cave» hvor det bodde mennesker i tidlig steinalder. Hulen ble utstyrt som nødhospital under 2. verdenskrig, men ble aldri tatt i bruk som det. I dag avholdes det konserter i hulens største rom. Du må betale inngangspenger for å komme inn i der.

Rett på nedsiden finner du de berømte apene. Dette er ikke «husdyr», og mage turister er blitt angrepet og bitt av dyrene. De er kanskje festlige å se på men du må aldri behandle dem som kjæledyr. Da blir neste stopp legevakten!

Sundet mellom Europa og Afrika

Sundet mellom Europa og Afrika

Du skal kunne se over til Afrika fra «Europa Point»– men det er ofte like tåkete her som oppe på klippen. Tenk deg hvordan de er å manøvrere en supertanker på flere hundre tusen tonn inn eller ut dette trange sundet – bare på instrumenter – mens du knapt kan se over rekka på skipet. På «Gibraltars sydligste punkt», «Europa Point», ligger «Trinity Lighthouse» som ble åpnet i 1841. Dette fyret fungerer som «landingspunkt» for skip på vei inn eller ut av Middelhavet. «Åpningen» skipene skal igjennom er trang og full av strømninger. Mange har «bommet» i mørke, storm eller tåke og havarert mot klippene.

Du får ikke med deg hele Gibraltar på en dag. De som har feriebolig på Solkysten reiser gjerne på dagstur hit selv om det fins mange muligheter til overnatting. Alt fra «bed & breakfast» til luksushoteller. Det fins selvfølgelig steder å overnatte på den spanske siden også.

De fleste som besøker byen for første gang forteller at de SKAL tilbake. Det er mye mer å se: Ruinen av den arabiske borgen. Carles V´s Wall. The Land Galleries. Den sørlige toppen til O´Haras´s Battery. Douglas Lookout der man kan se mot øst. Jo, det er mye mer å se på i Gibraltar.

Neste gang kan du kanskje bo på det berømte Rock Hotel?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *