I disse dager er det vår i Spania. De første vårtegnene viste seg allerede i februar og utover i mars spirer og gror det. I april er det friskt og grønt overalt før vannmangelen «tar over» utpå sommeren og alt blir mer og mer brunt og solsvidd. Turistene «overtar» Solkysten i mai/juni og det er mye liv. Men hvordan er det etter turistsesongen er over? Etter alle har reist og det er vinter på stedene nordmenn kjenner som «alltid solfylte»?
Mange nordmenn «overvintrer» på Solkysten. De som har jobber som gjør at «de er på jobben der de er» kan like godt oppholde seg i Middelhavsklima mens snøen og kuldegradene har overtaket i gamlelandet. De kan jo «logge seg av og på jobb» etter behov. Eldre mennesker, eller personer som har reumatiske lidelser, har det bedre helsemessig i et lunere klima enn i Norge. Dessuten er ikke skiløypene langt unna på Solkysten heller. Det krever litt planlegging å dra på skitur – her som hjemme.
Dagene er lengre vinterstid på Solkysten enn de er i Norge. Litt avhengig av hvor langt nord du kommer fra, kan det bli mørkt allerede i 2-3-tiden på ettermiddagen hjemme. De som bor langt nok nord har til og med «mørketid». Ved Middelhavet går solen sjelden ned tidligere enn rundt kl. 18.00. Og selvfølgelig kan du se solen mesteparten av dagen. Selv om det regner av og til. Solkysten trenger ferskvann, og vinteren er tiden for å fylle opp.
Fra slutten av oktober blir det kjøligere vær, og alle solsengene og parasollene på stranden blir tatt inn og pakket bort for vinteren. Enkelte strandrestauranter stenger, og åpner ikke før i mars/april igjen. Det blir færre turister og livet begynner å gå litt langsommere for de som fortsatt er her. Det er bedre plass, enklere å finne parkering, mindre trafikk og færre turistbusser.
For de fleste «nordboere» er det fortsatt «godt og varmt» selv om kalenderen viser november, desember eller januar. Det kan godt være over 20 grader på dagtid – noe som inviterer til bruk av sommerkjole, sandaler og/eller shorts med T-skjorte. På kveldstid er lange benklær en fordel, og for de som har lett for å fryse kan det være greit å ta på en ekstra jakke etter at solen har gått ned. Av og til kan «en lett vinterjakke» være grei å ha hengende i skapet. Med lave temperaturer og litt regn og vind kan de bli overraskende kjølig.
Det kan bli «surt og kaldt» om temperaturen faller til rundt 8-10 grader. Spanske hus er ikke vinterisolerte og blir fort «iskalde». Elektrisitet er kjempedyrt, så om du planlegger å overvintre, velg et sted som har flere oppvarmingskilder. For du må fyre av og til vinterstid, selv i ett av Europas varmeste land.
Vinteren er tiden for å utforske Solkysten og resten av Andalucia. Har du egen bil er det ikke noe problem å dra på tur. Leiebil er heller ikke så dyrt for noen få dager, så her er det bare å komme seg av gårde. Prisnivået blir «behagelig lavt» etter turistene har reist hjem. I Andalucia eksisterte det siviliserte samfunn før noen hadde hørt om en eneste nordmann. Du kan finne mange spennende, historiske steder å utforske. Dessuten er Spania et «matland» med mange kulinariske opplevelser utenfor turistløypene. Mange gledelige opplevelser ligger og venter for mennesker som er opptatt av slikt.
Kanskje er sommerens favorittrestaurant stengt på vinteren? Uteservering fins knapt, selv om noen har bord ute for de som røyker, eller de som ønsker å nyte solnedgangen. Serveringen foregår stort sett innendørs i restauranter som har store arealer. Mange slapper av innendørs med et glass vin og en god bok, og bare nyter stillheten. Det beste du kan få i deg på denne tiden av året er varm sjokolade med «churro». «Churro» er en frityrstekt kake som kan være fylt med sjokolade, vaniljekrem eller karamellsaus. Da kalles de «duice de leche». «Churro» kalles ofte den spanske versjonen av amerikanerne donuts.
Golfere har det praktfullt på Solkysten gjennom vinteren. Været og temperaturen inviterer til uteliv, og hva er bedre enn noen runder på golfbanen i solskinnet? Det er ikke så intenst varmt som om sommeren og det er sjelden behov for å søke ly for den skarpe solen. Dessuten kalles Solkysten «Costa del Golf» blant de som kjenner godt til det. Det er bare å hente golfkøllene og komme seg ut i solen! Du har mange, mange baner å velge mellom.
Liker du å gå på tur i naturen er vinteren tiden å dra av gårde. Det er ikke så varmt og det er mindre folk. I februar, mars og april er ikke turistsesongen kommet i gang og det spirer og gror. Gjør om hjemme. Pakk en tursekk, kle deg fornuftig og kom deg ut! Liker du å sykle fins det hundrevis av spennende småveier å utforske. De er minst like bratte som i Norge. Trenger du «en skikkelig kjøretur» er det bare å komme seg opp i fjellet. Nesten som Jotunheimen – bare brattere!
De fleste nordmenn som overvintrer på Solkysten feirer julen på tradisjonelt, norsk vis. Mye av tradisjonsmaten er tilgjengelig, så feiringen blir «nesten som hjemme». Men hva med å feire på spansk vis? Spania er et katolsk land som har sine helt egne juletradisjoner. «El belén», eller julekrybben, ser du overalt på denne tiden. Spesielt ved hovedtorget i byen du befinner deg i. Du kan også oppleve å få framført juleevangeliet av levende skuespillere flere steder.
Julaften på spansk er «Nochebuena», en familiedag som i Skandinavia. Man samler familien rundt et bord med tradisjonsrike retter. Disse varierer fra region til region. Etter måltidet går mange til midnattsmesse – «La Misa del Gallo». Noen gaveutdeling til barna blir det ikke. Det skjer ikke før 6. januar. På 13. dag jul, eller «Hellige 3 kongers dag», som noen kaller dagen. Det hender at de minste får en gave eller to på julaften likevel. 7. januar, etter at «Hellige 3 kongers dag» eller «Los Reies Magos» er tilbakelagt, er julefeiringen over og alt går tilbake til det normale.
Vinteren er for enkelte «den beste tiden på året» for de som har valgt å bli på Solkysten. Det er sosialt, man går på besøk til hverandre eller treffes ute på byen. Det er ikke så varmt, og det er mindre trafikk. Atmosfæren er avslappet og langsom og turistene er langt, langt borte…
Legg igjen en kommentar